5/23/2009

10:35

Na stredu jsem pozadal o pul dne volna. Chci byt u odhaleni pomniku operace Anthropoid v "kobylisske zatacce".

Co je mi znamo, tak financovani pomniku bylo ciste ze zdroju Prahy 8 - zajimava ukazka toho, jak nakonec musela mistni samosprava "zaskocit" za stat. Neminim to jako kritiku statu (rozumej centralni spravy), jakkoli by to od veci nebylo, spise jako zaznamenani hodny priklad ostruvku pozitivni deviace. O takovych rad mluvim.

Mne nezbyva nez se pripojit aspon vlastni pritomnosti. Vzpominam v te souvislosti na vystavu o atentatu, ktera se pred lety konala ve Armadnim muzeu Zizkov. V te dobe jsem tam vzal velkou skupinu zahranicnich studentu - nejen proto, ze ta vystava byla udelana naprosto fantasticky, se spoustou dobovych dokumentu, vybaveni a nekterych i takrka pietnich predmetu, ale predevsim proto, abych jim ukazal neco, na co muzeme byt vsichni pravem hrdi a co je, aspon pro me, pevnou soucasti ceske historie (ceskoslovenske, abych byl presnejsi). I pri vedomi vsech dusledku, kterych ten cin mel.

Vzit si v pripomince neceho takoveho pul dne volna je certa hrdinstvi - jen troska ucty, pripomenuti, zastaveni. Podekovani. Tem klukum i tem, kteri je pripominaji.

5 comments:

Vilda said...

taky se chystám.
btw: cet jsi tohle?
http://www.kosmas.cz/knihy/136739/dva-proti-risi/

Czech NR said...

Necetl. Velky rest, vim o tom.
Tak se snad uvidime :-).

KubaU said...

Dáme někde sraz? Asi pošlu maila :)

Vilda said...

tohle se taky k zitrku docela hodi:
http://www.boston.com/bigpicture/2009/05/memorial_day_2009.html

KubaU said...

Ještě pro úplnost - jako doklad, že jsme tam byli, a že jsme (alespoň zezadu) "slavný":

Odhalení pomníku operace Anthropoid, snímek iDnes