1/03/2012

Zahada satelitniho mestecka

Od te doby, co dalnice ve smeru nasi chalupy mezi Litomysli a Proseci vede skoro az k Hradci (a dnes uz jeji navazna komunikace konci na hranici Pardubic), si uzivam te jednoduchosti, s jakou se lze presouvat v prostoru. Z chalupy domu se to da zvladnout za 1:50 - ne uplne podle predpisu, ale taky ne nejak silene.
Obdobi vanocni ci lehce povanocni svadi ke zvolneni - a tak jsem snad po deseti ci patnacti letech jel starou trasou, mimo dalnici, Starou kolinskou, ci jak se ji prezdiva.


Libilo se mi, ze kousek za Prahou zacina jemna, ale ne uplne rovinna krajina, v case zimnim, neprikryta snehem, podivuhodne drsna a klidna.
Vyjev u visky Slustice (neplest se Slusovicemi) me ovsem privedl na jine myslenky. A tak je to tu zas - satelitni mestecka. Priznavam, ze pod dojmem cetby prevazne popularnich clanku na toto tema jsem podlehl presvedceni, ze je to do urcite miry uzavrena kapitola, resp. ze soucasne "satelity" museji byt jine, lepsi.

Vyjev u Slustic me presvedceni v tomto smeru prinejmensim nahlodal.
  • Situace: Pole, pole, remizky, male vesnicky, prinejmensim z prozjizdejiciho auta nejevici znamky nejak zasadni prosperity, vzdalenost od okraje Prahy nenasvedcuje nejak intenzivni primestske doprave, vedle stojici "satelitni" domky ukazuji, ze v oblasti pozvedavani jaksi vseobecneho architektonickeho vkusu je u nas prace jak na kostele.
  • Komplikace: Prodavaji se tam pozemky pro stavbu domku (asi tyhle, ale nejsem si 100% jist). Na kraji pole jsou videt zasitovane pozemky se stojicimi "budniky" elektriky. To byl vlastne ten pohled, ktery mnou primarne tak otrasl - krasna krajina a predstava tech hruz, ktere tam budou stat.
  • Katarze: Neprichazi. Stale totiz nejsem schopen prijit na odpoved na prostou otazku - proc to lide kupuji?
Nektere argumenty proti koupi jsem nastinil uz vyse. Par dalsich: pro bezny zivot rodiny bude potrebne mit prinejmensim jedno auto, spise vsak dve. Vse, nebo temer vse se bude nakupovat v Praze, nebo v jejich okrajovych supermarketech. Vybavenost obce bude pravdepodobne temer nulova. Z okna se budouci najemnici budou divat pouze na silne pokleslou architekturu. Co vyroste tam, kde je ted aspon trochu slusny pohled na stran, to vi jen Buh (nebo dabel). Hodnota domu se v takove situaci bude, dovolim si vestit, vyvijet hure, nez se bude vyvijet prumer rezidencniho trhu. Nechavam stranou to, kolik reklamaci a s tim spojenych nervu se bude noveho domku tykat.

(Zdroj: idnes)

Tak proc to nekdo kupuje? Proste mi to nedochazi. Nabizim aspon par hypotez - ale budu rad, kdyz kdokoli prispejete do diskuse.
  1. Prvni se nabizi: Argumenty proti koupi, ktere jsem uvedl vyse, jsou chybne. Uprimne: Nektere mozna, vsechny urcite ne.
  2. Kupujici chteji mit pocit vlastniho domku. OK. Kdyz pominu starosti s tim spojene, je otazka, jestli to vyvazuje vsechny protiargumenty vyse uvedene.
  3. Je to zkratka pohodlnejsi, nez si koupit domek v obci a zrekonstruovat ho.
  4. Tak jako je nejctenejsi denik Blesk a nejsledovanejsi televize Nova, tak se vzdy najde dost lidi, kteri si koupi i dum v takto pojatem satelitu. Bohuzel z toho vyplyva, ze i takovi lide jsou s to se domoci slusnych penez.
  5. Nevim, nic dalsiho me nenapada.
Nejake napady?

1 comment:

Vilda said...

tak ono to je relativní, ve srovnání s tímhle...
http://www.businessinsider.com/pictures-arizona-ghost-towns-2012-1

zlatý Sluštice :-)