3/23/2009

Dukazy letani / Proofs of flying

Uf. Vcera jsem se svoji drahou polovickou a jeji mamou resil, jestli se pri letani bojim. Odpovedel jsem, ze ne moc, ale ze pri pristani citim respekt, protoze je to asi nejnebezpecnejsi faze letu (nebo start?). A zde je neblahe potvrzeni.
Yesterda I was discussing with my girflriend and her mom whether I am afraid of flying. Well - rather not. But landing is always something a little bit uncertain. Here is a proof.

1 comment:

KubaU said...

Start je nejnebezpečnější fází letu z hlediska omezených možností řešení případného problému (letadlo plné paliva, nízká rychlost při stoupání po startu ve spojení s malou výškou). Viz nedávný incident s přistáním na řeku v New Yorku.

Přistání je nejnebezpečnější (respektive nejobtížnější) fází letu z hlediska pilota; zároveň nutno dodat, že "ručně" se už přistává jen výjimečně (viz nedávný incident Turkish Airlines v Schipholu). Tipnul bych nicméně, že větší počet nehod se odehraje při přistání (je více věcí, co se mohou pokazit).

Tedy v zásadě máš pravdu a bojíš se ve správný čas; to ale nic nemění na tom, že statisticky je zřejmě nejnebezpečnější cesta na / z letiště...

Linkované video podle mého názoru nic nedokládá o nebezpečnosti létání jako takového, spíše o nebezpečnosti lidského pochybení a/nebo počasí; nabízí se srovnání s tím, jak málo chybělo zde, tentokrt letadlo plné lidí.