7/18/2009

Ceske Svycarsko

Nekolik postrehu z par dnu volna v Ceskem Svycarsku, treba se vam budou hodit.

Tak predne: Krajina je kouzelna, marna slava.

Louka nad Doubici smerem do Kyjova


Vyhled z okna do vecerni mlhy po desti


V Doubici, kde jsem prebyvali, je nebyvaly pocet hospod - vim minimalne o ctyrech. Kulinarne i originalnosti vyzdoby jim vevodi zrejme Stara hospoda - ale bacha na preplnenost, muzete na jidlo cekat i k hodine. Dekorace v podobe ceduli na fotce je jen drobnym zavdavkem - maji tam peknou sbirku kovovych zvoncu, velkych smaltovanych hrnku a u stropu maji i neco, co jsem laicky identifikoval jako protitankovou rizenou strelu.

Velmi jemny priklad vyzdoby ve Stare Hospode

Penzion U Matyase je vytecny - pekne zrekonstruovana chalupa, skromne ale vkusne zarizene
pokojiky (bez televize - nejdriv se mi to nelibilo, ale nakonec to bylo k dobru veci, neni spatne si od toho odpocinout), bohate snidane (prekvapive je serviruji az od deviti, ale pokud si reknete, pripravi vam docela dobry svacinovy balicek); jedinou vadou jsou drevene vrzajici podlahy a schody, prejte si pokoj dale od schodiste. Z oken je pekny vyhled - za mlhy vecer i rano po probuzeni.

Pravcicka brana stoji za to, hlavne vyhlidy z vyhlidek nad ni, ale vezte, ze tam bude asi hodne turistu.

Pravcicka brana

Pokud chcete jet na lodickach po Kamenici, zkuste si v informacnim centru zjistit, jestli jezdi - nam se jich, bohuzel, kvuli divoke vode nedostalo.

Zadni mostovy dul je magicky - ale zapomente na kola i na kocary. A rozhodne tam nechodte v sandalech, tedy pokud si nechcete uzit bahnive zabaly nohou :-).


Zadni mostovy dul

Rozhodne doporucuju Uzke schody (po zlute z Doubice smer Jetrichovice). V dlouhe skalni pukline jsou nainstalovany kovove zebriky a je to jedna z tech prirodnich (no, clovekem dotvorenych) atrakci, ktere stoji za to videt.

Uzke schody

V Hrensku se neleknete - porad jeste jste v Cechach, ne v Saigonu ani v Hanoji - tolik vietnamskych trhovcu s fantastickymi sadrovymi sochami (zlati trpaslici!) hned tak neuvidite.

Pokud uz budete v Doubici ci okoli, zaj(e)d(e)te si do Kyjova. Pravda, u rybnika je stanek, jen ze zakladnim obcerstvenim a kabinky tam nemaji, ale pri vsi ucte k vymozenostem aquacenter si dovolim tvrdit, ze koupani v rybnice mezi lesem a travnatou strani nema chybu.


Kyjovsky rybnik

V Doubici je kostel - videt je odevsad, ale mse tam maji jen jednou za mesic, pokud si spravne vzpominam. U kostela je hrbitov - posledni pohrbeny byl asi z roku 1974, ten mel ceske jmeno. Ostatni nahrobky ci jejich zbytky nesou jmena nemecka. Vede to k mnohym zamyslenim... (pokud vas to k zamysleni tahne, mrknete se na collegium bohemicum).



Nahrobek na doubickem hrbitove I

Nahrobek na doubickem hrbitove I

Pokud jste kolisti, urcite se neztratite - videli jsme jich spousty, i kdyz je spousta mist, ktere si vychatnate (resp. bude vam to umozneno) jen bez kol.

3 comments:

Vilda said...

Hezky napsano, hned bych tam vyrazil.
... primlouvam se jen za vetsi fotky ;-)

Unknown said...

to sem chtel taky dodat - skoda, ze fotky nahravas jen takle v textu a male. Coz takle nekam ve vetsim? Picasaweb se ve spojitosti s blogger.com primo nabizi

Czech NR said...

Vy se navotravujete... ;-).
No, je fakt, ze me to asi ceka, abych nekam nahazel svoje fotky a udelal z nich nejaky reprezentativnejsi vyber. Ale to bude asi vice prace... Budte trpelivi, pratele.