9/05/2009

Opustenost

Z pohledu do budoucnosti by mohl vzniknout novy umelecky styl: nova dekadence nelibujici si v temnote prirody a lidske duse, ale temnote lidskych vytvoru a spolecnosti, jez je stvorila a opustila.
S naklonnosti k estetice industrialna a bizarnosti se tesim pohledy na fotky opustenych mest.
Fotogalerie vysla na Aktualne, ale puvodni clanek vysel na Listserv.com.

Pripjat (zdroj: Listverse.com via Aktualne.cz)
Tohle kreslo z gynekologie asi dobre ilustruje Pripjat, opustene mesto u Cernobylu.
Nektere veci jakoby se objevovaly ve vlnach - a nebo si jich v momente, kdy se vyskytnou vedle sebe, vice vsimame (a samozrejme, kdyz nejak padnou do nasi aktualni nalady). Otazka pro filosofy a statistiky, asi.

Nejdriv jsem videl fotografie na aktualne, pak jsem videl cestou z Litvinova krasny kostel v krasnem miste nekde na kraji Ceskeho stredohori - evidentne opusteny a s propadajici se strechou nad oltarem (bizarni misto - neuveritelna krasa Stredohori s vedomim, ze za obzorem kopce jsou videt dymajici elektrarny). Ale asi by se mu jeste dalo pomoci. A nakonec odkaz PK na stranky z ruskych opustenych mest. A k tomu typicky brilantne napsana noticka, ze Rusko je postkatastroficka spolecnost ("Kdyby k nějaké globální katastrofě došlo, zvládnou ji dobře, protože jsou zvyklí. Někteří by si možná ani nevšimli, že se něco změnilo. Všechna žánrová klišé: diktatura a anarchie v jednom. Tvrdá pravidla a zároveň žádná pravidla. Supertechnologie svázané dohromady starou tkaničkou z boty.").

Nakonec to takhle mozna skonci vsechno - pokud jste videli 12 opic (trailer), tak si jiste vzpomenete na opusteny New York. A nebo horor Silent Hill (trailer).

V dusi klici touha projit se po takovem meste, nejlepe meste, ktere znam - pro tu temnou, opustenou krasu. Ale byt posledni po nejake katastrofe, to asi spis ne.

No comments: